Hvorfor kun kvister, gress, løv og busker skal kastes i hageavfallet?

Hageavfall er en viktig ressurs som kan omdannes til næringsrik kompostjord, men for å oppnå best mulig resultat er det avgjørende at kun riktige materialer blir kastet i hageavfallet. Kvister, gress, løv og busker er de eneste materialene som bør kastes som hageavfall. Dette er fordi disse materialene brytes ned effektivt og bidrar til å skape høy kvalitet kompostjord som kan brukes til å forbedre jordkvaliteten i hager og parker.

En tilhenger med hageavfall i - Klikk for stort bilde iStock

Hva skal kastes i hageavfallet?

- Kvister: Små og mellomstore grener fra trær og busker.

- Gress: Klippet gress fra plenen.

- Løv: Løv fra trær som faller ned spesielt om høsten.

- Busker: Avklipte deler fra busker.

 

Hva skal ikke kastes i hageavfallet?

- Plast, metall og glass: Disse materialene kan ikke brytes ned og vil forurense komposten.

- Matavfall: Matrester kan tiltrekke skadedyr og forårsake luktproblemer.

- Steiner og jord: Steiner brytes ikke ned, og jord kan inneholde uønskede patogener.

- Behandlet og ubehandlet treverk: Behandlet treverk inneholder kjemikalier som kan være skadelige for miljøet, og selv ubehandlet treverk brytes ned for sakte til å være egnet for kompostering.

- Svartelistede plantearter: Disse skal leveres i en pose eller sekk som er godt knytt og kastes i restavfallet. Dette er viktig for å hindre spredning av disse artene.

 

Hvorfor er det viktig?

Når hageavfallet er rent og kun består av kvister, gress, løv og busker, kan det effektivt komposteres til næringsrik jord. Kompostjord er en verdifull ressurs som forbedrer jordstrukturen, øker jordens vannholdingskapasitet og tilfører nødvendige næringsstoffer til plantene.

Å blande annet avfall i hageavfallet kan føre til kontaminasjon og redusere kvaliteten på kompostjorden. I tillegg kan annet avfall forårsake tekniske problemer i komposteringsprosessen og øke kostnadene for avfallshåndtering.

Svartelistede plantearter må behandles spesielt fordi de kan spre seg og forårsake skade på lokale økosystemer. Ved å kaste disse i restavfallet i godt knyttede poser, bidrar vi til å hindre spredning og beskytte vårt naturlige miljø.

Derfor er det avgjørende at vi alle bidrar ved å kun kaste kvister, gress, løv og busker i hageavfallet. Alt annet skal leveres inne på miljøstasjonen for korrekt sortering og behandling. På denne måten kan vi sikre en bærekraftig og effektiv avfallshåndtering som gagner både miljøet og samfunnet.