Emballasje av glass og metall
Glass - og metallemballasjeDet er kun emballasje av glass og metall som skal i returpunktene for glass – og metallemballasje. Med dette mener vi emballasje som det var noe i, som for eksempel mat og drikke, da du kjøpte det på butikken. Eksempler på dette er: Glassflasker og syltetøyglass, brus- og ølbokser uten pant, hermetikkbokser, aluminiumsformer og aluminiumsfolie, metallkorker/-lokk, påleggstuber av metall, og telyskapsler i metall. Tøm emballasjen for rester, skyll med vann og rist det tørt. Pass på at ikke plastposer blir med.
Hva skjer med glass – og metallemballasjen?
I Midt-Gudbrandsdalen samles glass – og metallemballasje inn fra returpunkter sentralt i kommunene. Deretter sendes det til Sirkel i Fredrikstad. Her tømmes glass – og metallemballasjen på et bånd. Ulike magneter sorterer ut stål og aluminium som går til metallgjenvinning. Glassemballasjen fortsetter videre og gjennomlyses. Maskinen sorterer hver minste glassbit etter fargenyanser. Råstoffet selges til glassverk som smelter det om til nye produkter av glass – og metallemballasje, eller brukes som råvare til Glasopor.
Hva er ikke emballasje av glass og metall?
Knuste tallerkener og kopper, stekepanner, vaser, ståltråd, lyslykter, lyspærer og lysrør er eksempler på gjenstander vi har funnet i glass – og metallinnsamlingen, men som ikke skal være der. Disse gjenstandene skaper store ødeleggelser og kan i verste fall stanse driften på anlegget til Sirkel i lange perioder. Ting som strappebånd, metallwirere og ståltråd surrer seg rundt inni anlegget, så det rett og slett stopper. Store gjenstander som gryter, stekepanner eller metallbeholdere kan sette seg fast og tette nedløp. Konsekvensen er at anlegget må stoppes og renses. Dette er både kostbart og tidkrevende.