Lurer du på hvordan noe skal sorteres?

Last ned, skriv ut og heng opp vår sorteringsguide for å gjøre sorteringen hjemme lettere. Ved å sortere ut fraksjoner som mat, papir, plastemballasje og glass – og metallemballasje bidrar du til renere produkter mer egnet for gjenvinning. Det er også mer miljøvennlig enn å sende alt til forbrenning.

 

MGR sin egen sorteringsguide! Nå også på flere språk!

Sorteringsguide 2020MatavfallRestavfallPapir/pappPlastemballasjeGlass - og metallemballasjeGlass - og metallemballasjeGjenvinningFarlig avfall

Sorteringsguide 2020 (PDF, 3 MB)

Sorteringsguide_Arabisk_دليل فرز القمامة (PDF, 3 MB)

Sorteringsguide_Engelsk_SortingGuide (PDF, 3 MB)

Sorteringsguide_Litauisk_Atliekų rūšiavimo atmintinė (PDF, 3 MB)

Sorteringsguide_Polsk_Przewodnik sortowania (PDF, 3 MB)

Sorteringsguide_Tigrinja_መምርሒ ጐሓፍ ምፍልላይ (PDF, 3 MB)

Sorteringsguide_Tysk_Anleitung Mülltrennung (PDF, 3 MB)

Sorteringsguide_Ukrainsk_Інструкція до сортування (PDF, 2 MB)

 

 

 

Hva skjer med avfallet? 

Matavfall

Matavfall_logo - Klikk for stort bildeLogo for matavfall I dunken med brunt lokk kan du kaste matavfall som ikke kan spises. Dette er for eksempel rester av frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk, egg, ost, yoghurt, kaffefilter, teposer, muggent brød og annen bakst, tørkepapir og servietter brukt til å tørke bort mat. Ha avfallet i en brun matavfallspose og knyt godt igjen. 

Er du usikker på om maten må kastes? Se, lukt og smak på det før du eventuelt kaster det. 

Og du; blomster, aske og ekskrementer fra dyr skal i restavfallet. 

Matavfallet vi samler inn går til Mjøsanlegget på Lillehammer. Der gjøres det om til våtgjødsel, kompost og biogass. Gjødselen og komposten brukes i landbruk i regionen for å kunne dyrke ny og næringsrik mat, mens biogassen renses og brukes som drivstoff. 

Du kan lese mer om Mjøsanlegget her. 

 

Papir

Papirlogo - Klikk for stort bildeLogo for papiravfallI dunken med blått lokk går aviser, blader, reklame, diverse emballasje i kartong, papir og konvolutter, tomme papirhylser fra toalettpapirrullen og papirposer. Metallspiraler og harde permer på bøker og notatblokker er ikke papir. Dette skal fjernes og kastes i restavfallet. 

 

 

Papiret, pappen og drikkekartongen som du kaster i dunken med det blå lokket presser vi til bunter på Frya. Deretter går buntene til andre land i Europa, som bruker papiret til å lage nytt papir eller kartong. Man sparer rundt 40-50 prosent mer energi på å lage nytt papir av gammelt, enn å lage nytt papir av trær. 

Plastemballasje

Plastemballasje-logo - Klikk for stort bildeLogo for plastemballasje I plastsekken med MGR-logoen på kan du kaste plastemballasje. Dette er innpakning som har vært rundt matvarer og andre produkter. Eksempler på dette er plastposer, plastflasker, plastbeger, tuber i plast og tomme snusbokser. Hvis plastemballasjen er grisete, kan du skylle den i kaldt vann og ta en runde med oppvaskbørsten om nødvendig. Rist emballasjen drypptørr.

 

 

Plastemballasjen blir presset i bunter og sendt til Tyskland, eller andre europeiske land med store sorteringsanlegg. 66 prosent av plasten blir gjenvunnet til diverse nye plastprodukter som kasser, bokser, støvsugere, kleshengere og stolpegjerder. Den tredjedelen som ikke blir sortert ut består av forurensninger som matrester eller feilsorteringer, og plast som ikke egner seg til materialgjenvinning. 

Du kan lese mer om gjenvinning av plast på nettsidene til Grønt Punkt.

Restavfall

Restavfallslogo - Klikk for stort bildeLogo for restavfallI dunken med grått lokk skal det som blir igjen når du har sortert ut det som er mulig å kildesortere. Avkjølt aske skal for eksempel i restavfallet, men i en godt knytt pose sånn at renovatørene ikke får støvet i øynene når de tømmer beholderen. 

 

 

 

Restavfallet sendes til forbrenning på Eidsiva bioenergi på Hamar. Der omdannes avfallet til fjernvarme som brukes for å varme opp hus og andre bygninger. 

Glass - og metallemballasje

Logo for glassemballasje - Klikk for stort bildeLogo for glassemballasjeLogo for metallemballasje - Klikk for stort bildeLogo for metallemballasjeGlass - og metallemballasje er glass og metall som det har vært noe i, gjerne mat eller drikke. Dette er for eksempel glassflasker, syltetøyglass, lokk og korker i metall, hermetikkbokser og tuber i metall, aluminiumsemballasje, telyskapsler og brus - og ølbokser uten pant.

 

 

 

  

Glass – og metallemballasjen som samles inn i Midt-Gudbrandsdalen sendes til Sirkels anlegg i Fredrikstad hvor det blir sortert, renset og foredlet for videre bruk. Glass og metall smeltes om til råmateriale for nye produkter. 100 prosent av utsortert glass – og metall blir sendt til materialgjenvinning og blir til nytt glass, ny metallemballasje, eller helt andre ting som isolasjon eller sykler. 

Du kan lese mer om hva Sirkel gjør her.

 

Hvis du er usikker på hvordan noe skal sorteres kan du enten gå inn på sortere.no og søke det opp der, eller laste ned appen sortere.no